Elokuu 2011

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

1.8.2011

Me vietimme aikaa mökillä Turun läänin Koskella. Päiväkirjaan olen kirjoittanut "kesän ihanin aamu". Se tarkoittaa, että aamukahvi oli hyvin miellyttävää juoda puutarhassa aamun raikkaudessa. Tähän asti päivät ovat olleet kuumia heti aamusta lähtien.

1.8.2011

Keräsimme vadelmia metsässä Mustanmäenkallion pohjoispuolella paikoissa, jotka olin eilen illalla katsastanut. Minusta on ihana kerätä vattuja metsästä yksittäisistä oksista. Siellä marjat ovat puhtaita, kuivia ja madottomia. En tykkää tiheistä kosteista ryteiköistä. Tosin sellaisenkin testasimme lähellä autiotaloa. Ei ollut kiva. Marjoja saatiin kolmisen litraa ja se riitti tälle päivälle.

2.8.2011

Yö oli kylmä. Kun katsoin illalla mittaria, asteita oli vain 8. Päivä meni kotiaskareissa: tiskattiin, kuivattiin luumuja kuivurissa, kerättiin viinimarjoja, keitettiin iso kattilallinen ratatouillea, tietenkin omasta kesäkurpitsasta. Tulipa sitä syödyksikin litran verran.

Illalla lähdimme taas tutkimusmatkalle ympäristöön. Tällä kertaa ajoimme kymppitietä risteyksestämme pari kilometriä etelään ja käännyimme pienelle poikkitielle, joka myöhemmin yhtyi Ruonantiehen.

3.8.2011

Uteliaisuutemme Ruonan aluetta kohtaan ei ollut vielä tyydytetty. Tänään menimme heti Urmaankulman kohdalta kymppitien yli ja siitä suoraan Ronttismäelle ja samaa tietä edelleen Kananvarpaaseen ja siitä länteen ampumaradan suuntaan.

4.8.2011

Tein Pasin puoleiselle pellolle vadelmapenkin. Taimet, jotka Riitalta sain, osoittautuivat kuitenkin kaikki viruksen saastuttamiksi. Leikkasin taimet 40 cm:n mittaisiksi ja ajattelin kasvakoot, jos kasvavat. Onhan noita luonnonvadelmia. Teen sitten puhtaista taimista uuden penkin keväällä toiselle reunalle.

5.8.2011

Ronja jahtasi kissaa koko aamupäivän sillä aikaa, kun tiskasin ison tiskin, ja sai katin puuhun, minne se jäi, kun lähdimme kylille ostamaan korttia Eevan lahjapakettiin.

6.8.2011

Merjan tytär Eeva meni tänään naimisiin Ilmon kanssa. Häät vietettiin Hyvinkään Ridasjärvellä Päivölässä. Ajoin Koskelta Espoon kautta, koska halusin nähdä Minnin konttaavan ja samalla jätin Mimmulle kassillisen pakasteita. Ehdin juuri ja juuri häihin, sillä ajoin vahingossa Hyvinkään risteyksen ohi ja tulin sinne nelostien kautta, tein siis sightseeingin Mäntsälään.

7.8.2011

Siivosin ja pakkasin koko päivän. Nostin ämpärillisen omaa perunaa tuliaisiksi Ouluun. Kauniita ne perunat olivatkin. Mukuloissa asti näkyi ruttoa vain kahdessa perunassa.

Morsiamen äiti, sisareni Merja tuli hääreissulta meille kylään puolilta päivin ja lähdimme mustikan/vadelman poimintaan Lindstenin mehiläispesien takaiseen metsään, mistä olin löytänyt hyvän mustaviinimarjapensaankin, joka piti poimia. Vielä jäi paljon vadelmaa puskiin. Sääli lähteä kotiin.

8.8.2011

Lähdin Koskelta Ouluun tällä kertaa Hämeenlinnan ja Padasjoen kautta. Matka oli navigaattorilla ilmoitettuna hitaampi Tampereeseen verrattuna, mutta muutos kannatti, sillä reitti pitkin Päijänteen rantaa Jämsään oli todella kaunis kaunis. Onneksi ei ollut kuuma päivä, sillä auton tuuletin on edelleen rikki.

9.8.2011

Kun olimme saaneet auton puretuksi, lähdimme hakemaan Hannua Tavastkengältä. Poikkesimme taas Järvitalon järven rantaan ja tarkoitus oli käydä uimassa.

Iltapäivällä lähdimme koko porukka, Hannu, Ronja ja minä, katsomaan, onko täällä päin mustikoita. Ajoimme Palokankaantietä Höröläntien mutkaan ja siitä suoraan kankaalle, mistä olimme viime vuonna keränneet puolukkamme. Ihme ja kumma; mustikkaa oli heti tien vieressä ja 100 metriä tieltä, vähän varjoisemmassa paikassa hyvin runsaasti.

10.8.2011

Heti aamusta, kun Jarkko oli lähtenyt kouluun (ensimmäinen päivä) ja Kalevi navettaan, lähdimme keräämään loput mustikat eilisestä paikasta Hörölän tienvarresta. Loput ja loput. Niitä oli niin paljon, että vain rääpäisimme päältä. Tosin marjat olivat paikka paikoin pieniä, matoisia ja halkeilleita, siis n. rupumarjoja. Niitä oli kuitenkin kiva kerätä, kun niitä oli niin paljon.

10.8.2011

Kotimatkalla poikkesimme Lauran ja Mikan luona katsomassa, mitä Pekka-vauvalle kuuluu. Olin nähnyt hänet viimeksi ristiäisissä kesäkuun alussa. Olipa poika kasvanut ja muuttunut hurmuriksi.

11.8.2011

Lähdimme eväitten kanssa retkelle Isokankaalle tarkoituksena tutkia, mikä on mustikkatilanne Oulun seudulla. Tutkimuksen tuloksen saatoimme vain todeta, että mustikkaa ei löydy ollenkaan.

 

12.8.2011

Naapuritalon kukkapenkki kukoistaa taas. Ojalan Topi näyttää hoitavan penkkiä säännöllisesti. Onkohan hän itse kasvattanut taimetkin?

Tietokoneeni on ollut rikki pitemmän aikaa. Vein sen tiistaina Sunisoftiin korjattavaksi ja hain tänään pois. Vähän aikaa räplättyäni, sain netinkin aukeamaan. Ilo oli suuri, kun avasin sähköpostilaatikkoni, missä en ollut käynyt pitkään aikaan. Laatikossa oli Masse ja olihan siellä Minnikin tietysti. Maisa, Jounin äiti, oli lähettänyt minulle kesäkuvia Haapavedeltä. Masse oli vieraillut Anrin kanssa Maisan portailla ja Maisa sai siitä otetuksi kuvia omalla kameralla. Kuvissa oli tosiaan  Remu (nykyään Masse), le Dominateur téméraire de la Rive eli Jokelan hurja valtias, tosin aika iisin näköisenä, ei yhtään hurjan.

13.8.2011

Alkuviikosta olin vähän jo kauhistellut, millainen nokkospehko ja ohdakepelto meidän puistostamme oli tullut. Nokkoset olivat jo miehenkorkuisia. Ihme ja kumma, puistoamme alettiin siivoamaan pari päivää sitten. Puita kaadettiin reilusti. Vain muutama kuusi ja pari tuomea jäi pystyyn. Kannotkin raivattiin. Mitähän tämä tarkoittaa? Ei kai siihen vain ruveta rakentamaan jotai?

 

 

14.8.2011

Sunnuntaina sain houkutelluksi perheen puistoretkelle Ainolaan. Tarkoitus oli juoda päiväkahvi ruusutarhan vieressä nurmikolla. Lähetin Hannun rantatietä pitkin ja annoin ohjeeksi pysähtyä kahvilan kohdalla ja odottaa. Menin itse taidemuseon sivua kahvilan pihalle. No, miestä ei löydy mistään. Sidoin Ronjan puuhun ja juoksin ensin kaupunkiin päin ja sitten takaisin lohipadon suuntaan. Mies löytyi niemennokasta. Hän oli asetellut kahvit jo puiston pöydälle ja kehunut kateellisille naapurille, että täällä me käymme usein kahvilla. Se oli siis meidän "kahvila".

 

15.8.2011

En oikein uskonut Makkaraharjun reissun jälkeen, että mustikoita ei muka olisi Oulun seudulla. Pakkasimme taas eväsreppumme ja lähdimme tarkiatamaan , miltä Niileskankaalla näyttää.

16.8.2011

Loputkin kannot on kasattu poisvietäviksi uudesta puistostamme. Nyt vain odottelemme, mitä seuraavaksi tapahtuu.

19.8.2011

Puisto siistiytyy vauhdilla. Osaan puistoa on jo ajettu ruokamultaa pintakerrokseksi, osa on juntattu kiiltäväksi ja tiukaksi. Ehkä maanantaina meidän uusi puistomme on valmis kylvettäväksi.

20.8.2011

Tänään teimme luontoretken Kalimeenlammelle. Hannuahan ei ole pariin vuoteen saanut liikkumaan muuta kuin grillimakkaran, nuotiotulen ja laavun voimalla. Tänäänkin patikointimatka oli autolta leiritulelle 150 m. Makkara, kahvi ja voileivät maistuivat raikkaassa luonnossa.

22.8.2011 Marulakakut. Kaijan kanssa kirppareilla

23.8.2011

24.8.2011

27.8.2011

Isot juhlat tavastkengällä

28.8.2011

Juhlat jatkuivat

30.8.2011

Pihallamme kasvaa taas kultasieniä ja hirveästi mustesieniä

30.8.2011

Kävimme taas sienessä entisillä paikoillamme Peurassa

31.8.2011

Mustalammella

Matsutakeretki toiselle puolelle jokea.

31.8.2011

Minä olen aina päivitellyt Oulun ympäristön siivottomuutta, muuta kyllä Kaija pisti nyt paremmaksi. Ihan aivan heidän tonttinsa rajalla näytti olevan tontti tehokkaassa käytössä. Minusta tuollaiseen "varastointiin" pitäisi jo viranomaistenkin puuttua. Maastossa ei ollut kuin 2 autonromua, mutta siellä oli kyllä kaikkea muuta kodin irtaimistoa. Varasto näkyy jopa ohikulkevien junien matkustajille

 

Takaisin päiväkirjaan 2011