Heinäkuu 2009

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

   

1.7.2009

Olimme saaneet nauttia juuri ihanasta helleviikosta. Tänään kuitenkin ilma viileni. Kun menin äidin luo Caritakseen oli kesä, mutta kun tulin ulos äidin kanssa kello yhdeksäntoista, oli tuuli kääntynyt pohjoiseen ja ilma oli muuttunut todella koleaksi. Yöksi luvattiin jo Pohjois-Suomeen pakkasta ja hallaa.

 

 

Pääsin pitkästä aikaa lähtemään Ronjan kanssa haistelemaan metsän tuoksuja. Tosin selvisimme iltalenkille vasta illalla puoli kymmeneltä, mutta eihän se mitään haittaa; aurinkohan porottaa vielä aikakin puolille öin. Päätimme käydä Mustikkakankaalla katsomassa, onko mustikoissa ja puolukoissa nähtävissä marjanalkuja.

Tänään kävin noutamassa postista myös paketin, jonka lähettäjä oli Caroline Viels Maisons-nimiseltä paikkakunnalta, Ranskasta. Paketissa oli sama Noemie Rose vuodelta 2000, jonka olin ostanut toukokuun lopulla Chantalilta Marseillesta. Tällä nukella oli kuitenkin alkuperäinen vaate vaikkakin panta oli kai vahingossa sekoittunut 2004 - 2005 vuosien Suce Poucen  pantaan. Noemien alkuperäinen panta on ollut valkoinen ja rusetti on herkän vaaleanpunainen. Siinä on kuitenkin jotain valkoisia kuvioita.

Caroline lähetti tämän Noemie Rosen vuodelta 2000.

2.7.2009

Tänään tuli kirjeenä  Metzingenistä Etelä-Saksasta Antonielta neljä nukkea. Oikeastaan olin huutanut vain Lutinia, kun näytti, että ei sitä kukaan huudakaan, vaikka se on vuodelta 1997, jolloin Corollen vinyylin laatu oli huippuluokkaa. Samaan postimaksuun huutelin  sitten kolme pikkunukkea, jotka maksoivat muutaman euron. Eipä niillä näyttänyt kenelläkään olevan huutajia.

 

Antonie lähetti neljä nukkea Saksasta.

4.7.2009

Kylmä pohjoinen ilmavirtaus koettelee koko maata. Luvassa on vesi- ja räntäsadetta ja yöpakkasia. Hyvä kun en ole enää maanviljelijä. Puin talvivaatteet päälle ja lähdin iltapäivällä Caritakseen äidin luo kahville. Vein kahvileiväksi juhannusjuustosta leipomaani makeaa pullaa. Joimme kahvia pari tuntia, söimme omaa pullaa ja talon pullaa ja vielä jälkiruoaksi pääsiäiseltä säästyneen suklaapupun. Äiti ei olisi millään päästänyt minua lähtemään kotiin, vaan järjesti taas vaihteeksi "onko muka sauna tärkeämpi kuin minä"-aiheisen luennon.

 
Maistuupa pääsiäispupu hyvältä.

5.7.2009

Sunnuntaina menimme syömään Lauralle Kempeleeseen. Kävin myös Ronjan kanssa katsomassa Caritaksen rakennustyömaata. Korkea kerrostalo näytti valmiilta ja parvekkeilla oli tuoleja ja kukkaistutuksia. Vieressä oleva päiväkotikin oli jo alkanut valmistua. Saa nähdä muuttaako äiti tänne syyskuussa, vaan määrääkö Kalajoki hänet sinne, kun uusi vanhainkodin laajennus valmistuu (terveyskeskuksen yhteyteen tuleva hoivakoti).

Illalla lähdin Ronjan kanssa metsään tekemään talvivastoja. Tai oikeastaan vaan hakemaan oksia. Hannu saisi kyllä edelleen tehdä vastat vaikka sohvalla maaten.

6.7.2009

Hain tänään postista kirjatun kirjeen, joka tuli Cinzialta Italiasta, San Vittore Olona-nimiseltä paikkakunnalta läheltä Milanoa. Kirjeessä oli alkuperäisessä vuoden 1998 laatikossaan Corollen Youpi-Calin Théo. Se on samaa sarjaa kuin kaksi aikaisemmmin tullutta sinipukuista Raoulia.

Thoe tuli Italiasta.

7.7.2009

Kävin tänään Ronjan kanssa eläinlääkärissä ja se sai kaikki rokotukset ja otettiin munuaisarvot. Iltapäivällä lääkäri soitti, että kaikki arvot ovat hyvät. Määräsi kuitenkin Ronjan laihdutuskuurille.

Äiti tuli iltapäivällä meille kahville ja syömään. Kello seitsemältä invataksi vei hänet nukkumaan.

Kävelylenkillä sateessa.

8.7.2009

Eilisen syömisen jälkeen oli vielä niin paksu olo, että meidän tyttöjen oli pakko lähteä metsään rämpimään. Tänään löysimme aivan uuden retkeilyalueen kaupungin laitamilta, Oulun kaupungin Sanginjoen ulkometsän.  En ollut koskaan kuullutkaan tuollaisesta retkeilyalueesta. Ajoimme Sangintietä kuuluisan kalastelupaikan Lemmenpolun ohi ja siitä sitten vasemmalle heti metsään Korpiseläntietä.

10.7.2009

Tänään lähetti toi minulle vihdoin Francinen paketin. Francine on vanha tuttu Lys-Lez-Lannoy'sta  Pohjois-Ranskasta, ostinhan häneltä maaliskuussa ison tumman nuken Nourrisson Tendre Menthen. Nyt paketissa tuli kolme Miniplufia, jotka kuvasin nopeasti parvekkeella Ronjan torkkuessa sohvalla. Oli tulossa lämmin päivä. Olimme lähdössä  viemään  Kaakkuriin Jarkkoa, joka on nyt meillä vuorostaan lomalla viikon.

11.7.2009

Jarkko, toinen Hannun pojanpojista, tuli meille vuorostaan lomalle toissa päivänä. Jarkko lähti kuitenkin heti eilen yökylään vanhan kaverinsa Jussin luo Kaakkuriin. Minä taas lähdin äidin kanssa Stockmannille syömään lauantaina aamupäivällä. Laitoimme hienot vaatteet päälle ollaksemme enempi Stockmannin kantaasiakkaan näköisiä.

Pojat, Jarkko ja Jussi, odottivat minua jo kadun varressa Kaakkurissa. Päätin viedä nämä kalpeat maakravut heti samalla reissulla uimaan ja jätskille. Jussikaan ei ollut ehtinyt tutustua vielä uuden kotinsa lähiympäristöön. Niinpä esittelin hänelle heidän lähiuimarantansa Oulun tullin . Olisi pitänyt ottaa joku hyvä kirja mukaan ajan vietteeksi, sillä eihän niitä poikia saanut pois vedestä, kun ne sinne olivat päässeet.

Pojat viihtyivät kalliomontulla.

13.7.2009

Sunnuntain pojat viettivät Tietomaassa, mutta iltapäivällä oli jo taas kiire uimaan. Kummallakaan pojalla ei tietenkään ole normaalisti uimapaikkaa näin lähellä kotona. Ilosta pitää ottaa kaikki irti.

Tänään pojat laittoivat herätyskellon herättämään aikaisin aamulla, että ehtivät varmasti uimarannalle aamupäivällä ennen kuin Jussin isä tulee hakemaan poikaa.

Illalla lähdimme Tavastkengälle viemään Jarkkoa kotiin. Kun pojalla ei ollut kaveria, tuntui, että ei ole mitään tekemistä.  Elokuvissakäynti jäi seuraavaan kertaan.

Pojat vietiin takaisin Tavastkengälle.

Kävin samalla reissulla postista kesän toiseksi viimeisen nukkepaketin. Paketin oli lähettänyt Catherine Ayguesvives-nimiseltä paikkakunnalta läheltä Toulousea, Ranskasta. Paketissa oli aito vuoden 1993 Pti Lutin Rouge # 31805, tosin ilman solmumyssyä. Mutta niitähän Riitta ompeli kuitenkin jo varastoon. Minullahan on tämä sama nukke jo viime vuodelta, mutta nyt saatiin vaatemalli.

Corollen Pti Lutin Rouge vuodelta 1993.

14.7.2009

Tavastkengältä tullessa ajoimmekin poikkeuksellisesti Kestilästä Pelsolle ja sieltä Kylmälänkylään katsomaan onko Turo vielä hengissä ja mitä uusia eläimiä on ilmestynyt hevostilalle.

Turo muisti kyllä tyttökaverinsa.

Tilalle oli tullut komea karvainen Ylämaan sonni, jonka nimeä en muista. Tämä on samanlainen kuin sillä Maanjussi-Anssilla television tosielämääsarjassa.

Satu oli hankkinut Ylämaan sonnin.

15.7.2009

Tänään kävin postista kesän viimeisen nuken. Se oli Corollen vuoden 1998 Youpi Calin Filou. Sen lähetti sama italialainen Cinzia, jolta ostin jo punapukuisen Théon pari viikkoa sitten. Nyt minulla on koko sarja koossa vuoden 1998 Youpi Calineista. Zoélta tosin puuttuvat alkuperäiset vaatteet. Niitä onneksi on silloin tällöin kaupan erikseen. Lisäksi yhdeltä nukelta puuttuu äänilaite. Raouleja on minulla kaksin kappalein.

16.7.2009

Eilen illalla lähdin vasta noin yhdeksältä iltaretkelle Ronjan kanssa. Menimme Pilpasuolle ja teimme siellä noin 5 km:n lenkin. Kamera jäi autoon, joten en saanut kuvia ja palatessa oli jo niin hämärää, että ei voinut ottaa kuvia. Palaan alueelle kuitenkin myöhemmin kumisaappaiden kanssa.

Tänään löysimme taas uuden ihanan retkeilyalueen läheltä Oulua: Kalimenlammen. Kiersimme Kalimen luontopolun.

19.7.2009

Asko oli kutsunut äidin Kalajoelle kylään. Minun oli puhe tulla huoltomieheksi. Hannu oli kuitenkin sopinut auton huollon ja katsastuksen samaksi päiväksi eli huomiseksi. Minun piti puhua Merja kuskiksi. Lähdimme päivää suunniteltua aikaisemmin. Poikkesimme mennessä Raahessa Leipurien Keitaalla leivoskahveilla. Ehdimme juuri sopivasti Kalajoelle, kun veljeni perheessä valmistettiin illallista.

Markku ja äiti katsastavat puutarhaa.

20.7.2009

Maanantaina vierailimme sitten Askon luona Hiekkasärkillä. Asko oli tehnyt äidille oikein mansikkakakun.

Taas kakku maistuu.

21.7.2009

Tiistai-iltana lähdin Ronjan kanssa Kelloon Tarjan luo ja sen jälkeen ajoimme Isoniemeen ja lenkkeilimme hiekkamontuilla. Sateen lakattua päätimme vielä käydä katsomassa, mikä se  Isoniemi oikeesti on. Löysimme ihanan meren ja  hiekkarannan ja mustikkametsän.

Isoniemen rannassa.

24.7.2009 Laitila Rauma SPR

 

25.7.2009 Rauma Laitila talo

 

28.7.2009

Tiistai-iltana lähdin Ronjan kanssa katselemaan, näkyykö Korpilammen rannassa hilloja. Parkkipaikalla, jossa olimme käyneet 8.7., oli useita autoja, mikä viittasi siihen, että pitkospuilla oli kansaa. Emme menneet sinne, vaan jatkoimme riistapolun parkkipaikalta suoraan Korpilammen rantaan. Se kannatti, sillä saimme rantaryteiköstä puolitoista litraa hilloja pienessä ajassa. Ja lisäksi kesän ensimmäiset kangassienet keskeltä suota.

29.7.2009

Sisareni Marjo tuli katsomaan äitiä. He tulivat meille iltapäivällä invataksilla. Olin tehnyt ison mansikkakakun äitiä ja Marjoa varten, mutta syöjiä ilmestyi enemmänkin ja kaikki kehuivat kakkua taivaalliseksi, vaikka pohjana oli aivan tavallinen saksalainen ikitorttupohja. Kahvihetken jälkeen lähdimme Ainolan puistoon kävelylle. Vähän myöhemmin liittyi seuraamme Marjon koulukaveri Saija ja lähdimme koko porukka syömään ranskalaista ratatouillekeittoa ja Lohimix-kermassa haudutettua uunilohta meidän keittiöömme.

30.7.2009

Olin tiistai-iltana käynyt katsomassa eläkeläisporukalle sopivan mustikkapaikan. Hannu, Alma, Ronja ja poimurit pakattiin autoon ja nokka käännettiin kohden Isojärven ulkometsää. Kahdessa päivässä oli mustikkakangas kuitenkin tyhjennetty. Päätimme jatkaa tietä pitkin Kalimenlammelle, missä olin maanantaina Hannun kanssa  kerännyt ensimmäiset mustikat ja sinne oli jäänytkin kypsymään. Jatkoin tietä ja ajattelin, että kaikki tiet vievät Yli-Kiimingin tielle, mutta eivät vieneetkään.

Istuessamme lähtiessä Isokankaanjärven laavulla unohdin päivällä Ronjan talutusremmin laavuun. Palasin illalla noutamaan sitä, mutta sitä ei enää löytynyt. Flexi on 24 euron arvoinen, joten minun piti kerätä vähintään kuusi litraa mustikoita maksaakseni remmin. Ajoimme nyt toisen tien päähän, lähelle vedenottamoa. Tie loppui yhtäkkiä ja muuttui moottorikelkkaradaksi ja suoksi. Ronja oli väsynyt ja makasi enimmäkseen polulla tai autossa. Keräsinkin kaikki mustikat aivan auton ympäriltä. Ja niitä mustikoita oli paljon. Keräsin käsin parissa tunnissa kuusi litraa.

31.7.2009

Eiliseen paikkaan jäi niin paljon marjoja, että palasin tänään perjantaina niitä hakemaan. Perinteisiimme kuuluu, että retkellä syödään aina eväät. Ihanat voileipäni jäivät kuitenkin kotiin tiskipöydälle ja niinpä meillä oli tarjolla vain vettä ja ranskalaisia  vihreitä omenoita. Onneksi Ronjan eväät tulivat mukaan.

Eväät unohtuivat kotiin.

Takaisin päiväkirjaan 2009