Joulukuu 2011

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

1.12.2011

Koskaan ei kuukausi ole kulunut niin nopeasti kuin päättynyt marraskuu. Hannukin luuli tänään, että on marraskuun eka.

 

1.12.2011

Paula Laukaan suunnasta lähetti minulle korjattavaksi amerikkalaisen Ideal Novelty & Toy Co:n 40 cm:n Baby Smiles- komponenttimassanuken.  Nukke 0n 1920-30-luvun vaihteesta. Sen kumikädet olivat kovettuneet ja murtuneet ja toinen silmä oli irronnut ja kolisi pään sisällä. Muuten nukke oli ikäisekseen hyvässä kunnossa, mitä nyt vähän maali naamasta irtoillut, mutta ei ollut paljon rakeloitunut. Kaikki vaatteetkin olivat alkuperäisiä. Vaippahousut vain puuttuivat.

2.12.2011

Ihanan aurinkoinen "kesä"-päivä. Kävimme Lidlissä ostamassa lanttuja ja porkkanoita. Ja tulipa sitä ostetuksi torttutaikinaa. Ajattelin leipoa itsenäisyyspäiväksi juhlan kunniaksi torttuja aprikoosihillolla ja punaisella kirsikalla. Ostin myös euron kilo maksavia kiiwejä ja suunnittelin kuivaavani niitä. Tuoreena ne olivat kuitenkin niin väkeviä, ettei niitä voinut syödä.

2.12.2011

Kesä parvekkeella jatkuu. Keräsin kuitenkin tänään loput tomaatit sisälle kypsymään, että voin tyhjentää kurkkupurkit ja saada tilaa parvekkeelle jouluvirityksille. Ihmeellinen syksy. Muina vuosina on ollut jo paksu lumipeite joulukuussa ja jokikin melkein umpijäässä.

3.12.2011

Koko viikon on tuullut voimakkaasti ja eri puolilla Suomea jopa myrskynnyt. Ronjan silmät pääsivät ärtymään alkuviikosta pahasti. Nyt se joutuu pitämään taas laseja. Auringon paistaessa kävimme pitkällä lenkillä ja kuvasimme niin kauan kuin valo antoi myöten.

5.12.2011

Tänään sain valmiiksi JgA-pojan, jonka muotin kesällä tuskalla sain tehdyksi. Olin jo lähettämässä nukkea asiakkaalle, kun hain lähetysosoitetta sähköpostista. Kauhukseni huomasin viimeisestä meilistä, että nuken piti olla ruskeasilmäinen, ruskeatukkainen ja sillä piti olla Mona-Lisan hymy. Ei kun tekkeen vain uutta kappaletta. Onneksi on yksi valu valmiina.

Tänään satoi hiukan lunta ja koko maailma muuttui hetkessä valoisaksi.

6.12.2011

Tänään on Suomen 94:s itsenäisyyspäivä. Jotenkin minusta tuntuu, että en ole viettänyt kotona rauhallista itsenäisyyspäivää vuosikausiin. Viime vuonna kävimme äidin luona ja hän oli lähes tajuttomana.  Vuonna 2009 siivosin taloa Kalajoella. Vuonna 2008 valvoin Merjan kanssa yhteispäivystyksessä ja äiti teki melkein kuolemaa. Vuonna 2007 oltiin metsätöissä Tyrnävällä. Sitä edelliset vuodet menivät seimien kimpussa pää höyryten. Vuosina 2006 ja 2005 meillä oli joulunkin tilalla vain deadlineja. No mitä sitten tein tänään, niin erikoisena juhlapäivänä? Nukuin, nukuin pitkälle iltapäivään ja heräsin tuntemattoman sotilaan ampumiin luoteihin. Ja se, sehän on perinnettä.

11.12.2011

Ajattelin, että saisin kaikki korjattavat nuket maailmalle ennen kuin lähden Espooseen. Mutta nyt näyttää, että aika ei kuitenkaan riitä.

Paulan Baby Smiles sai kuitenkin  ehjät massakädet. Silmät korjattiin ja Hannu vei nuken postiin. Lisäksi Paulalle laitettiin mukaan vähän nyöriä, silkkinauhaa ja maalia omia lisäkorjauksia varten.

12.12.2011

Kaamosaurinko maalasi tänä aamuna vankilan puoleisen taivaan komean punaiseksi. Parin viikon päästä päivä alkaa taas pidentyä.

Kaija Raahesta tuli käymään ja kiersimme muutamia kirppareita. Ajatella, että Alppistore, juuri se kirppis, jossa olen pitänyt pöytää ja johon olin ajatellut varata pöydän vielä ennen joulua, meni konkurssiin kuukausi sitten. Realkirppis Transpointin tiloissa on myös lopettanut. Paljekirppikselle on taas vuoden jonot. Mihinkähän minä joudun rojuineni.

 

13.12.2011

Liminkalainen Juhani valmistui iltayöstä ja avasimme sen kunniaksi yhden suklaakonvehtirasian. Soitin omistajalle, että saa hakea Juhanin jouluksi kotiin ja sovimme. että hän tulee jouluviikolla, kun olen kotiutunut Espoosta.

14.12.2011

Yhtään en nukkunut yöllä, vaan lähdin suoraan töistä aamujunalle. Kaksi nukkea ja yhdet raajat jäivät tekemättä. Hävettää jo se Helin hohkakivinukke.  Korjasin sen jo aikoja sitten, mutta en saa millään itsestäni puhtia sen peruukin viimeistelyyn. Vain yksi keskipään jakaus pitäisi ommella koneella. Miten se voi ollakin niin vaikeaa? Nimittäin se ompelukoneen nostaminen keittiön pöydälle.

Ajattelin nukkua junassa, mutta sain otetuksi vain kymmenen minuutin tirsat istuma-asennossa Oulun ja Vihannin välillä.  Oli jo joulunalusliikenne ja vaunuun tuli Ylivieskan jälkeen useampia koiria ja koiranomistajia. Oli Pia komean Molly- colliensa kanssa ja nuori opiskelijatyttö Ylivieskasta, jolla oli ihana 11-viikkoinen Rokka-niminen gorgi.  Eihän siinä sitten nukuttu ennen Pasilaa.

Kuva: Pia Seppänen

 

Pääsin vihdoin  junalla Ronjan kanssa Leppävaaraan, missä Minni taas esitteli uusia taitojaan.

15.12.2011

Mimmu lähti Helsinkiin jouluostoksille. Minni ja minä jäimme kirjastoon leikkimään. Hienot leikkikalut ja kirjat siellä olikin. Siellä sai myös kiipeillä ja lykätä kärryjä pitkiä käytäviä pitkin. Myöhemmin lähdimme parvekkeelle nukkumaan ja herättiin vasta, kun Mimmu palasi jouluostoksilta.

16.12.2011

Perjantai-iltana Mimmu ja Jouni lähtivät kahdestaan kyläilemään ja minä jäin Minnin ja Ronjan kanssa kotimiehiksi. Syönti- ja nukkumaanmenorituaalit onnistuivat  jo aika hyvin.

Albergan kartanon puistossa jatkuivat kesäiset kelit. Jostakin levisi voimakas homeen haju taloa lähestyttäessä. Iltaisin citykanit vilahtelivat aivan nenämme edestä.

17.12.2011

Heti Hervantaan tultuani vein Irmelille häneltä syksyllä korjattavaksi ottamani Martta-nukke Lassen, jota luulin tosin ensin Pipsaksi. Oikeastaan se oli erään Irmelin ystävättären, Paulan.

Tiitun kaveri Mikko oli flunssassa jo neljättä päivää ja siksi menin yöksi Lindforsinkadulle, etten saa tartuntaa. Kun kävelin Ruovedenkadulta kohti Hervannan keskustaa, satoi räntää. Oli ihan jouluinen tunnelma. Tosin vaatteet ja kengät kastuivat aivan likomäriksi.

20.12.2011

Matka meni eilen hyvin. Koiria ja kissoja oli vaunussa kymmenkunta. Meillä oli vierekkäiset paikat yhden göötin (länsigöötanmaanpystykorva) kanssa, mutta sen omistaja siirtyi suosiolla heti käytävän toiselle puolelle, kun Ronja änkäytyi leveästi kaksoispenkeille.

Oulussa oli lunta vain nimeksi ja vaikka se oli märkää, saimme rullatuksi punaisen laukun asemalta kotiin.

Minä heräsin tänä aamuna samaan tautiin kuin Mikko. Paikkoja särki ja välillä oli kylmänhorkkakohtauksia. Pahimmiten kuumemittarinkin patteri loppui. Onneksi oli lääkekaapissa sitä kauheanmakuista Panadol Hottia, jonka jo luulin heittäneeni roskiin.

Liisa kävi noutamassa Pahvi-Juhanin.

24.12.2011

Yritin nousta sängystä hoitaakseni kauppaostokset, mutta heti kaupasta kotiin tultuamme kaaduin takaisin sänkyyn entistäkin sairaampana. Nyt oli kuvaan tullut mukaan myös nuha ja yskä.

Jouluaatto oli kirkas ja lämmin. Kauppaan lähtiessä kävin parvekkeelta ottamassa kuvan joulun säästä.

26.12.2011

Tapanin päivä. Sairaus jatkuu edelleen. Olen kuitenkin päässyt jo siirtymään sängyn pohjalta olohuoneen sohvalle. Aloitin päivän kuuntelemalla ortodoksisen jumalanpalveluksen, syömällä yhden kerroksen Fazerin sinisestä Present-suklaakonvehtirasiasta ja ihailemalla auringon nousua vankilan puoleiselta taivaalta, Ja aivan selvästi auringon säteitä oli ainakin neljä enempi kuin toissapäivänä. Säteet valaisivat kauniisti parvekkeen keijunmekot ja paljastivat myös sen, että olohuoneen ikkunaa ei ollut pesty ainakaan vuoteen.

29.12.2011

Mimmu ja Jouni antoivat minulle joululahjaksi Scotty McGreeryn lokakuussa ilmestyneen esikoislevyn. Se tuli tänään postissa ja aloin heti soittaa sitä pienellä keittiösoittimella. Olin vähän pettynyt levyn sisältöön, sillä se oli niin puhdasta kantria. En ole ollut koskaan oikein kantrifani, mutta olen ollut koko vuoden Scotty-fani. Aamuyön pimeinä hiljaisina unettomina tunteina kuuntelen usein digiboxista Scottya, sitä Scottya, johon olen rakastunut. Suosikkini on hänen Elvis-tulkintansa.

Samassa paketissa kuin cd tuli myös mummeille erikseen valokuvaajalla teetetty Minnin 1-vuotissyntymäpäiväkuva. Sain itse valita, minkälaisen kuvan otan: nauravan vai vakavan. Tämä totinen oli mielestäni realistisempi, sillä niissä nauravissa oli juuri se Minnin poseeraushymy. Hyviähän nekin olivat. Nyt pitää sitten käydä Kodin-Anttilassa valitsemassa kunnon raamit.

Kuva: Pertinkuva

31.12.2011

Vuoden viimeinen päivä oli harmaa. Koko viikko oli sairasteltu. Ronja kävi keskiviikkona Akuutissa ja sai uudet kalliit lääkkeet silmiinsä. Minä kävin eilen terveyskeskuksessa eikä lääkäri Harri löytänyt minusta vikaa enkä saanut mitään lääkkeitä, vaikka yskin yöt läpeensä.

Tarja soitti aamupäivällä ja pyysi käymään Kiviniemessä. Tarkoituksena oli, että Mauri katsoisi yhtä johtoa autossani, jonka Hannu oli potkinut poikki.

Tutkiskelin Tarjan hienoa nukkekaappia ja löysin sieltä vielä yhden erilaisen Herkkusuu-Heidin. Otin Heidistä kuvia ja kiirehdin kotiin vertaamaan nukkea omien kokoelmieni Baby Faceihin. Kiva surffailla uuden vuoden yönä Baby Face-sivuilla ympäri maailmaa ja todeta myös, kuinka paljon näitten nukkejen hinnat ovat nousseet.

Takaisin päiväkirjaan 2011