Maaliskuu 2009

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

Klikkaamalla tästä pääset suoraan helmikuun 2009 tapahtumiin (February 2009).

1.3.2009

Ei voi hienommin hiihtoloma pohjoissuomalaisilla alkaa: kirkasta aurinkoa, pakkasta 8 astetta, tuulta ei ollenkaan ja lunta yli 50 cm.

Tiitu lähti aamupäivällä takaisin Tampereelle.  Säätietojen mukaan myös Etelä-Suomi saa nauttia vielä ihanasta talvesta, pakkasta 4 - 6 astetta, ehkä luntakin 10 senttiä.

Maaliskuu alkoi aurinkoisena.

5.3.2009

Kävin tänään terveyskeskuksessa kuulemassa lääkärin lausunnot laboratoriotuloksistani. Pääsen kuin pääsenkin terveenä eläkkeelle ensi viikolla. Sydänfilmikin oli virheetön ja verenpaine normaali.

Samalla reissulla vein Tarjalle palvelutalolle Runotytön, jonka olin korjannut ja otin mukaani poliklinikalle sen Rosebud-vauvan, josta olin pään jo nähnyt edellisellä reissulla.

 

Esittelen Tarjalle Runotytön.

6.3.2009

Palatessani eilen Tarjan luota, kävin Lidlistä ostamassa taas aineet kunnon ranskalaiseen ratatouilleen: eri värisiä paprikoita, sipulia. kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaatteja ja valkosipulia. Keittona siitä saa yhtä hyvän laihdutuskeiton kuin se sairaaladiettiohje, jossa oli paljon voimakasta varsiselleriä.

Keitimme tänään muitakin keittoja, mm. ihanan siikasopan. Olen painonpudotuksen myötä siirtynyt vähemmän rasvaisiin kaloihin ja löytänyt niistä hienoja makuja.

 

Hannu kokkaa.

4.3.2009

Tänään kävin Hannun kanssa noutamassa äidin meille hiihtolomalle. Alunperin piti äidillä olla jo maksusitoumus invataksia varten, mutta se ei ollut ehtinyt tulla Kalajoelta. Näin ollen pakkasimme äidin taas meidän autoomme. Tällä kertaa onnistuimme saamaan äidin mennen tullen ilman pudotuksia kyytiin ja kyydistä pois.

Äiti tuli meille keskiviikkona.

8.3.2009

Oli komea ilma, joten meitä ei pidätellyt mikään. Kurvasimme Turkansaaren laivarantaan ja sieltä joelle. Hiihdimme jokea ylöspäin taukopaikalle. Oli hiihtoloman viimeinen päivä. Siellä oli niin paljon väkeä, että palasimme takaisin päin,  Saarelan uimarannalle ja joimme iltapäiväteemme uimarannan laiturilla.

Teimme pitkän hiihdon jäällä.

10.3.2009

Koska illalla oli Koskenpyörteen yhtiökokous, lähdin äidin luo jo ennen kahta, että ehdin kuudeksi kokoukseen. Kävimme kahvitauon jälkeen ulkoilemassa noin tunnin. Rullailimme Kempeleen kirkon sivulle, missä Kirsti asuu ja kävimme moikkaamassa toipilasta. Kirsti oli jo aivan terveen näköinen. Vastatuuleen rullailimme takaisin Lupiiniin. Jalkakäytävät eivät kyllä olleet vielä oikein rullatuolikunnossa ja äiti valitti koko ajan.

Suurta ulkoilunautintoa!

11.3.2009

Tänään tein hammaslääkärini Meerin kanssa hurjan suunnitelman hampaitteni kohentamiseksi. Samalla kävin tilaamassa Helinältä, kampaamo Zealista ajan hiusteni huoltoon. Aion todella jäädä myös kauniina eläkkeelle ensi viikon keskiviikkona, mikä on varsinaisen työurani viimeinen päivä. Olen tosin saanut jo itse maksamaani ylimääräistä eläkettä. Matti Vanhanen ei voi enää siirtää eläkettäni, vaikka mitä tekisi. No, onhan hän jo siirtänyt sitä kahdella vuodella.

Hammaslääkärini Meeri aloitti kovan urakan.

15.3.2009

Tänään hiihdimme joen jäätä vielä pidemmälle kuin viime sunnuntaina. Ja mikä hienoa, jäällä oli hyvin vähän hiihtäjiä, joten Ronja sai olla vapaana.

Vähän Erkkolan jälkeen oli ladun varressa noin viidenkymmenen metrin välein valkoisia lappuja keppien päässä. Ajattelin, että täällä on ollut nappulahiihdot. Aluksi en katsonut, mitä lapuissa luki, mutta uteliaisuuttani hiihdin yhden viereen ja huomasin, että lappuun olikin kirjoitettu runo. Seurasin runolappuja ja ne johtivat ensin joen etelärantaa ja sitten joen yli Saarelaan ja mantereelle. Löysimme runoladun päästä keltaisen talon.

Teimme vielä pitemmän hiihdon joella.

17.3.2009

Yhtiökokouksessa oli torstaina päätetty, että kaksi suurta lehtikuusta parkkipaikan vierestä kaadetaan, koska ne tukkivat autojen herkkiä elektroniikkaohjattuja järjestelmiä. Pojat aloittivat jo ennen kymmentä aamulla hurjan metsurihomman. Kuvasin koko projektin lintuperspektiivistä parvekkeeltamme. Ronja oli koko ajan päällysmiehenä ja seurasi miesten hommia.

Lehtikuuset saivat vihdoin lähteä.

Kaija tuli "lomalle" aamupäivällä ja lähdimme kaupungin pohjoispuolen kirppareille. Pysähdyimme ensin Alppilaan, Alppi Storelle, missä oli ilahduttavasti tavaraa ja uusi provisiopohjainen huonekaluosasto asiakkaille. Aurinko paistoi ihanasti ja valaisi koko hallin. Tuntui keväältä.  Mitään merkittävää ei löytynyt ja sekin, mitä löytyi vietiin losiin takaisin hetken päästä. Onkohan tämä harkintakyvyn kehittymistä?

Ekana kävimme Alppilan kirppiksellä.

Alppilasta löytyi yksi uusikin kirppis. Se oli aivan lähellä Alppistoren-kirppistä. Aivan siisti paikka ja huonekaluille oma sijansa. Kaija löysi yhden sohvan, jota koeistuttiin ja kuvattiin. Minä löysin äidille sieltä yhden pienen lehmännahkaisen albumin.

Seuraavana kohteena oli Rajakylän Pelastusarmeija, mikä on meidän mielestämme paras vaatekauppa. Toiseksi paras, mikäli puute oikein puristaa, on Toppilan kierrätyskeskus. Sieltä saa 5 - 20 sentillä aivan mukavat vaatteet.

Alppilaan oli tullut uusikin kirppis.

Toppilasta ajoimme Tuiran Pelastusarmeijan kautta Kempeleelle äidin luo, missä vietimmekin koko illan. Kirppareilta ei tänään löytynyt juuri mitään, mutta kierros virkisti kyllä ja antoi virikkeitä.

Vierailimme äidin luona Kempeleessä.

18.3.2009

Tänään on työurani viimeinen päivä. Juhlistin sitä kiertämällä Kaijan kanssa kaupungin eteläiset kirpputorit. Ennen kierrosta kävin kampaajalla, missä Helinä teki minulle eläkkeellelähtökampauksen. Tarkoituksena oli tehdä sädekehä, mutta meillä oli ilmeisesti eri kuva sadekehästä. Minä olin ajatellut otsan yläpuolelle vaaleaa vannetta, jossa olisi tummaa keskellä. Tuloksesta päätellen Helinän sädekehä oli kullanvärinen pallo pään yläosassa, kuten kiiltokuvaenkeleillä. Samalla Helinä nyppi minun kulmakarvani ja taisi värjätäkin ne. Itse olin nyppinyt ne edellisen kerran vuonna 1963.

19.3.2009

Tänään on ensimmäinen eläkepäiväni, siis ensimmäinen päivä, josta minulle maksetaan, vaikka en tee mitään. Päivästä ei kuitenkaan tullut "ei mitään"-päivää.  Iso hammasremonttini aloitettiin tänään hampaitten valkaisuohjelmalla.

Hampaan valkaisussa.

Iltapäivällä autoilin Ronjan kanssa Kempeleelle. Äiti oli hyvässä kunnossa ja söi hirveästi ruokaa ja vielä kiisselin ja yhdessä söimme huoneessa vielä minun ensimmäisen eläkepäiväni kunniaksi rahkavanukkaat. Äiti oli iloinen eläkkeellepääsystäni. Hän ymmärsi sen niin, että nyt minulla on sitten aikaa hänelle ilman rajoituksia. Hän ehdottikin, että nyt lähdemme sitten "asunnolle" (siis Kalajoelle) valitsemaan kesävaatteita.

Tytöt laittoivat äidin nukkumaan.

22.3.2009

Tänään oli ensimmäinen kevätpäivä, jolloin pystyi yöpaitasillaan juomaan aamukahvin parvekkeella. Mittari näytti jopa 35 astetta jo kymmeneltä aamulla. Voi, että aamiainen maistui hyvältä parvekesohvalla tyhjien kukkapurkkien keskellä.

Koska aamu oli niin kaunis ja eilinen pohjoistuulikin vähän tyyntynyt, päätin lähteä Ronjan kanssa hiihtämään. Ajattelimme ensin mennä jäälle, mutta kaikki rantaparkkipaikat olivat täynnä ja ylittäessäni Erkkolan sillan, päätin, että emme menekään jäälle, sillä siellä oli kansojen vaellus. Ja koirien vaellus. Suuntasimme taas Kiekon majan parkkipaikalle ja lähdimme hiihtämään Ketunmaata kohti.

24.3.2009

Eilen kävin viemässä eläkeanomukseni Kelalle. Tänään oli niin kevyt olo, että päätin lähteä Tarjan kanssa luontoretkelle koirien kanssa. Suuntasimme kävelylenkkimme kohti meren rantaa Kalimeenojan suistoon.  Ojan uomaa pitkin oli rauhallista kävellä ja oli ilo katsella koirien riemua, kun ne saivat olla vapaana.

Tarja ja koirat Kalimenojalla.

Tänään tuli postissa myös kirje Ranskasta, Levallois Perret-nimisestä kaupungista. Kirjeessä oli esiliina, joka Corollen vuoden 1999 kuvastosta Robe toutou. Essun oli lähettänyt Isabel. Esiliina kuuluu siihen samaan vichyruutu-sarjaan, joita olen jo kerännyt useamman. Luettelon mukaan asuun kuuluisi vielä piparkakkukauluspusero punaisin päärmäyksin. Kokeilin uutta essua jo useammalle nukelle. Myyjä sanoi, että se on 36-senttiselle, mutta onneksi se oli 30-senttiselle, sillä minun alaston Saparo-Ploufini sai nyt ainakin essun. Pitää vielä metsästää se pusero.

Saparo-Plouf sai esiliinan.

Toisessa Ranskasta saapuneessa kirjeessä oli niin ikään vichy-ruutuinen vaate, leikkipuku "Au jardin"-sarjasta, joka on vuoden 1999 luettelossa Tendre Calin Au Jardin no.23387 päällä. Puvun lähetti Laurent Turretot-nimiseltä paikkakunnalta Normandiasta, Ranskasta. Kokeilin tätäkin pukua useammalle nukelle, kunnes se istui kuin nakutettu sille Suzannen 20.12.2007 lähettämälle Calin-Malinille, jolla oli pureskellut sormet ja varpaat. Eipä auttanut muu kuin muotoilla nukelle uudet varpaat ja sormet nukelle. Siitä tuli oikeastaan aivan ihana nukke. Pitääpä lähettää kuva Suzannelle.

Jules sai leikkipuvun.

Ajoin suoraan Kellosta, Tarjan luota, moottoritietä Kempeleelle, missä äiti odottelikin. En tiedä tietääkö hän itse, minä päivinä tulen vai sanovatko hoitajat. Kaikki kuorossa he kuitenkin sitten huutavat: "Nyt se Leena tuli".

Puutarhaoppilaat olivat käyneet harjoittelemassa asukkaitten kanssa kukkalaitteitten tekoa. Äiti oli sitonut oranssisävyisen kimpun ja siihen piti tietenkin sävyttää myös korut.

Äiti oli tehnyt puutarhureitten kanssa kukka-asetelmia.

28.3.2009

Iltapäivällä kauppareissujen ja ruokailujen jälkeen lähdin Ronjan kanssa taas erävaellukselle. Sää oli mitä ihanin. Eilisen päivän tuulikaan ei tuntunut metsän sisällä. Pakkasta oli kuitenkin muutama aste, niin paljon, että molemmat sauvani menivät rikki laskiessani erään mäen alas. Ladun, oikeastaan moottorikelkan uran, reuna oli niin jäinen. Ja hyvä kun pysyin pystyssä; olisi ollut jäänkova maastoutuminen. Vauhti oli aika kova.

 

Ronja noolasi minun omenaani.

30.3.2009

Ompelin ja parsin eilen koko päivän Juwelin Evchenin vaatteita. Evchen on ollut minulla korjattavana luvattoman kauan. Otin sen mukaani Tampereelta kesällä käydessäni. Olin kyllä korjannut nuken jo aikaisemmin, mutta sen vaatteitten huolto oli jäänyt roikkumaan ja odottamaan toista pakettiin menevää, JgA-massapoikaa. Sain pojan valmiiksi ja vaatemallit etsityksi, mutta katsoin parhaaksi, että en ala ompelemaan sille vaatteita; jää pahimmassa tapauksessa verstaalle toiseksikin vuodeksi. Minulla menee pojan paidassa 8 tuntia tai yli, kun hoviompelijani Riitta päräyttää paidan parissa tunnissa.

 

Evchen lähti Tampereelle.

31.3.2009

Päivät pitenevät kovaa vauhtia. On maaliskuun viimeinen päivä. Keskustelin äidin kanssa hänen ja isäni hääpäivästä, joka oli 1.4.1945. Äiti rupesi muistelemaan päivää ja vieraita ja kertoi sitten, että he tulivat Kalajoelle sitten viettämään toiset häät, kun isän sukulaiset eivät lehmienhoitokiireiltään ehtineet Lieksaan.

 

Rauhallista jutustelua hääpäivän aattona.

Klikkaamalla tästä pääset suoraan huhtikuun 2009  (April) tapahtumiin.

Takaisin päiväkirjaan 2009