Maaliskuu 2015

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

1.3.2015

Sairauteni osoittautui keuhkokuumeeksi. Minulle määrättiin voimakkaat antibiootit ja määrättiin sänkyyn. Ei kyllä tarvitse määrätä. Niin vetelä on, ettei sängystä pääse ylös

10.3.2015

Olen nyt sairastanut 11 päivää. Viime viikko meni sängyssä. Tenho kävi tuomassa ruokaa, sillä en todella jaksanut nousta sängystä ylös. Eilen kävin kuitenkin jo ranskan tunnilla. Lääkkeitä pitää syödä kuitenkin vielä lauantaihin asti. Kävin Litukassa istuttamassa jouluruusut maahan, kun ne sisällä kotona vain kituivat ja täyttyivät kirvoista. Maa oli jo sen verran pehmeää, että sain kasvit kaivetuksi peltoon. Keltaiset talventähdet olivat nousseet talviunestaan, mutta siirtyneet eri kukkapenkkiin.

11.3.2015

Olin aikaisemmin luvannut  Markulle, että  lähden hänen kanssaan taas Helsinkiin silmäpoliklinikalle. Olo tuntui aamulla jo sellaiselta, että uskallan lähteä. Tosin tällä kertaa en luvannut kävellä Meilahteen.

12.3.2014

Katupöly on muutaman päivän ollut Tampereella niin kauhea, että päätin lähteä mökille raittiiseen ilmaan. Keuhkoni  eivät vielä kestä ylenmääräisiä saasteita. Mökki odotti ihanassa auringonpaisteessa. Päivisin on ollut hyvin lämmintä, jopa 12 astetta. Öisin kuitenkin on mennyt pakkasille.

13.3.2015

Perjantaiaamuna, vielä aamun viileydessä, laitoin uudet ikkunat paikalleen navettaan. Kylläpä ne ovat komeat. Teetätin ne Someron Ekotekolassa.

13.3.2015

Päivän lämmetessä päätin lähteä metsään Kananvarpaaseen. Tiet olivat talven jälkeen kuitenkin niin huonossa kunnossa, että piti peruuttaa metsästä pois. Kiersin kymppitien kautta kylälle. Joka puolella pelloilla näkyi joutsenia ja hanhia. Harmi, ettei tullut pitempää objektiivia mukaan. Otin kuvan pikkukameralla.

13.3.2015

Riitan puutarhassa kukkivat jo jouluruusut. Tosin viimeisten öiden pakkaset olivat vähän veltostuttaneet kasvia. Kahvittelin Riitalla ja kävin rautakaupassa ostamassa salvat uusiin ikkunoihin.

14.3.2015

Takapihalta löytyi pulleita pajunkissoja. Kyllä kelpasi poseerata uusien ikkunoiden edessä ja juhlia lääkekuurin loppumista.

Kovasti en uskaltanut rehkiä puutarhatöissä. Haravoin kuitenkin etupihan. Puista oli tippunut talven aikana runsaasti oksia, isojakin. Kärräsin ne golfkentän taakse.

Kävin tarkistamassa, mikä on tilanne Jyrkin ojaprojekteissa. Tosiasiassa Jyrki on kaivanut toisen ojan keskelle minun tonttiani ja ottanut siitä maat. Kolme neljännestä mullasta kuuluisi kyllä minulle, mutta en viitsi mennä siitä edes huomauttamaan. Kaivaa vielä lisää ojia. Se hyvä puoli ojista oli, että hiiriä ei tullut alkutalvesta taloon kuin muutama.

Öisin on pakkasta ja tähdet loistavat kirkkaana. Kylän puolella oli yksi hyvin kirkas tähti. Kyllä tällainen neljän päivän maalaiselämäkin tekee hyvää. Täällä mökillä stressit haihtuu eikä koko ajan ole silmissä tekemättömät työt ja purkamattomat muuttokuormat.

Lastasin autoon Tampereelle menemään lattialaudat, jotka Hannu oli syksyllä sahannut. Niistä on tarkoitus tehdä istutuslavoja.

18.3.2015

Tauti vei melkein kaikki voimat. Olin tehnyt itselleni pitkän työlistan, mutta näyttää, että on aivan turhaa toivoa, että jaksaisi jotain tehdä. Sain kuitenkin ommelluksi Minerva-pojalle flanellista alushaalarin ja pohjamaalatuksi tietävien jalat ja kädet. Pieneenkin pitää olla toipilaana tyytyväinen.

21.3.2015

Tulin eilen lapsenvahdiksi Leppävaaraan. Molemmat vanhemmat olivat viikonlopun matkoilla, joten mummi sai rauhassa keskittyä lapsenlapseensa. Ensin oli yhteistyö vähän vaikeaa, kun tein kaiken väärin. Tukan letitys oli ensimmäinen hankala homma.

Elämä kirkastui, kun päästiin viljelyhommiin. Ensin järjesteltiin pienoiskasvihuone ja sitten kylvettiin rairuoho. Aamupäivällä käytiin pyörällä Sellossa ostoksilla ja poikettiin tullessa koulun kirpputorillakin. Tosin emme jaksaneet ostaa mitään, vaikka kumisaappaat olivat ostoslistalla. Minusta tuntui, että Minni jaksoi kauppareissun paremmin kuin mummi (vielä vähän toipilas).

Iltapäivällä leivottiin vielä mustikkapiiraita. Siinä hommassa Minni on jo haka. Hyvin näppärästi hän täytti vuoat ja nipisteli kannen kiinni. Mustikatkin oli yhdessä kerätty Kosken karhumetsästä. Iltapäivällä leikittiin pari tuntia piilosta. Kyllä siinä sai mummi liikuntaa. Illalla kävimme vielä keinumassa päiväkodin uusissa keinuissa ja leikkimässä kauppaa liukumäen alla.

22.3.2015

Sunnuntaina pelasimme mitä erilaisempia pelejä, mitä kaapista löytyi. Mummikin sai voittaa välillä.  Yhä uudestaan ja uudestaan piti pelata kirsikka/maapähkinä-muistipeliä. Tosin pahis, heinäsirkka poistettiin pelistä, ettei kenellekään tule paha mieli

Pelit oli järjestetty muuton jälkeen sopivasti silmänkorkeudelle kaappiin ja ne tuntuivat aivan uusilta ja mielenkiintoisilta, kun ne olivat olleet pari kuukautta muuttolaatikoissa.

Ulos selvisimme vasta iltapäivällä. Piti lähteä Selloon maidonhakuun. Minua vähän pelotti, jaksetaanko me kävellä takaisin ylämäkeä, kun päiväunia ei oltu otettu. Näyttää siltä, että aliarvioin lapsen voimavarat. Vaikka silmät jo lurpsutti, piti vielä paluumatkalla poiketa pariin puistoon keinumaan ja karuselliin. Eipä ollut illalla nukkumaanmenovaikeuksia, kun oltiin tehty sellainen päivätyö.

Illalla mummi juoksi Tampereen junaan ehtiäkseen aamulla ranskan tunnille.

27.3.2015

Tänään saimme kuulla radiosta ja telkkarista kaikista uutislähetyksistä koko päivän, että Tiitu oli voittanut kuin voittanutkin Sarjakuva-Finlandia-palkinnon. Haastatteluja tuli myös päivän aikana eri ohjelmissa ja Tampere-radiossa. Minä en ollut sitä osannut odottaa, vaikka olin salaa toivonut voittoa. Itku tuli, kun sain ensimmäisen tekstiviestin Tiitulta ja kutsun iltajuhliin.

27.3.2015

Tiitu oli kiireellä tilannut illaksi kakut, ei mistään leipomosta, vaan omasta lähikaupasta. Leipomoilla kakkujen toimitusaika oli pitkä eikä erikoistoivomuksia voinut valmiskakuillekaan esittää. Äiti sai siis kakkua syödäkseen ja Tiitu, Mikko ja Annikki näyttivät onnellisilta. Molemmat kakut olivat erittäin hyviä - vähän liiankin hyviä ottaen huomioon minun omat painontarkkailutavoitteet. Täytyi maistaa molempia ja vielä santsata (molempia). Leivoin iltapäivällä vuohenputkisämpylöitä, joista tuli kauhean hyviä. Niitäkin oli jo maisteltu. Vein niitä Tiitullekin Finlandia-lahjaksi.

28.3.2015

Tänään lauantaina oli uutinen myös lehdissä. Aamulehti huomioi tapahtuman hyvin näkyvästi sekä etu-että kulttuurisivuilla.  Onhan kirja osa Tampereen kaupungin paikallishistoriaa. Etusivun värikuvassa Tiitu lahjoittaa kirjassakin seikkailevat kenkärajansa palkintojenjakotilaisuudessa Tampereen museolle Vapriikille. Ne menivät kuulemma heti esille museokeskuksen aulaan, kertoo tutkija Mari Lind (kuvassa oikealla).

28.32015

Osallistuin tänään Tenhon kanssa Tampere Kuplii-sarjakuvafestivaalien ohjelmaan. Puolelta päivin oli vuorossa palkinnon voittajan haastattelu Finlaysonin alueella salissa TR1. Oli paljon asioita, jotka kirkastuivat vasta nyt, kun kuuli Tiitun kertovan kirjan synnystä.

30.3.2015

Perjantain ja lauantain vesisade muuttui eilen räntäsateeksi ja tänään kylmeni niin, että sadetta saattoi kutsua lumisateeksi. Meillä oli hallituksen kokous Litukassa ja kun lopettelimme puoli yhdeksältä (kesäaikaa) illalla kokousta, maa oli peittynyt lumeen ja auto piti kaivaa lumen alta. Palelikin niin penteleesti. On pääsiäisviikko ja säätiedotukset ovat luvanneet takatalven jatkuvan vielä ainakin pääsiäisen yli.  Lähden kuitenkin Koskelle lähipäivinä.

Takaisin päiväkirjavalikkoon 2015