Marraskuu 2011

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

1.1.2011

Yksi maailmanhistorian lämpimimmistä lokakuista on takana. Mökkipaikkakunnalla, Koskella, kuukausi oli jopa 6 astetta keskilämpötilojen yläpuolella, Oulussakin noin 3.

 

 

1.1.2011

Kaappi lähtee Tampereelle samassa virityksessä kuin se tuli kesäkuussa Porvoosta.

2.11.2011

Aamusumun hälvettyä suunnittelimme metsään lähtöä. Vein Seijan ensitöikseni Sepon metsään, mihin olin pari päivää sitten jättänyt ison määrän sieniä. Esittelin Seijalle meidän "ruskean maton". Emme kuitenkaan jääneet sinne, vaan suunnistimme Lindstenin takametsiin Kärrintien ja kymppitien välimaastoon neitseellisille sienipaikoille. Minä toimin esiintymien etsijänä ja Seija poimijana. Laavun läheltä löysimme tummia isoja suppiksia. Paluumatkalla poikkesimme metsään vielä kymppitien varressa infotaulun kohdalla ja suppiksien lisäksi löysimme myös kanttarellejä.

3.11.2011

Tänään suunnistimme Kananvarpaaseen, mistä olin Tiitun kanssa maanantaina keräillyt Mikolle tuliaissieniä. Metsä on siellä helppokulkuista ja oikeastaan hyvin kaunista. Meitä onnisti, sillä en ollut Tiitun kanssa pyörinytkään isolla alueella tien oikealla puolella. Koko metsä oli täynnä suppiksia. Ja niin kauniita suppiksia!

Korit täyttyivät nopeasti ja ajoimme kylän kautta kotiin. Ilta meni sieniä puhdistettaessa ja ladatessa kuivuriin. Yhdessä siinä ihailtiin mitä eriskummallisemman mallisia sieniä.

 

5.11.2011

Eilen menimme takaisin Kananvarpaaseen ja palasimme taas kotiin täyden lastin kanssa. Seija alkoi jo osoittaa sieniväsymystä.

Katkaisimme hetkeksi sieniaddiktiomme ja pakkasimme nukkemarkkinatavarat eteisestä autoon ja kohdistimme auton nokan kohti Espoon Albergaa. Minä jätin Seijan rautatieasemalle, mistä hän jatkoi sienituliaisineen sähköjunalla ystävättärensä luo Torpparinmäkeen. Treffit tehtiin sunnuntaiksi nukkemarkkinoille.

Yllätys, yllätys! Minä löysin parkkipaikan aivan Mimmun talon kupeesta ja lähdin sisälle tutkimaan, mitä uusia temppuja päivänsäteemme oli taas oppinut.

 

6.11.2011

Varhain sunnuntaiaamuna lastasin Mimmun kanssa auton Albergassa ja suuntasimme hiljaisia katuja pitkin  Vanhalle Ylioppilastalolle, missä oli perinteelliset nukkemarkkinat. Aina ennen ne ovat olleet marras-joulukuun vaihteessa, mutta jostain syystä siirretty nyt kolme viikkoa aikaisemmaksi. Aikaistus ei minua haitannut, paremminkin, sain yhdistetyksi sienimatkan markkinoihin ja pääsin samoilla bensoilla. Määrällisesti myin saman määrän tavaraa kuin ennenkin, mutta kun olin laskenut hinnat puoleen, tulosta tuli tietenkin vain puolet.

 

7.11.2011

Palasimme sunnuntai-iltana Helsingistä ja aloin laittaa mökkiä talviteloille. Viimeiset hiirenpyydykset laitettiin vintille ja viimeiset suppilovahverot kuivaajaan.

Tarkoituksena oli ehtiä puoli kuudeksi ranskan tunnille Ouluun, mutta myöhästyttiin lähdössä parilla tunnilla. Muuten ajomatka meni kyllä joutuisammin, kun oli juttuseuraa. Unohdin kyllä puhuessani kääntyä parista risteyksestä, mutta mutkat eivät aiheuttaneet ylimääräisiä kilometrejä.

14.11.2011

Ihmeellisen lämmin syksy vain jatkuu. Viime vuonna tähän aikaan oli jo paksusti lunta ja nyt saa paistatella päivää terasseilla. Lämpöasteitakin on ollut koko marraskuun 5 - 10 astetta ja lokakuun lopulla oli jopa lähes hellettä.

15.11.2011

Tänään tyttärentyttäreni Minni  täyttää yhden vuoden. On se hurjaa kuinka nopeasti 365 päivää on kulunut. Minni ei ole enää vauva, vaan on siirtynyt "minä osaan mitä vaan"-kerhoon. Vähän hurjalta tuntuu, kun olen opettanut Minnin nuoleskelemaan sormenpäitä lättyhillon jälkeen ja pärisyttämään lerppua alahuulta ja nyt hän esittelee "siisteille" vieraille näitä mummin "comic face"-temppuja.

20.11.2011

Tänään alkoi asunnolla seinät kaatua päälle. Kahteen viikkoon en ole ollut metsässä (ladattavana). Nukuimme puolille päivin, sillä olin tehnyt töitä koneella lähes aamuun. Emme ottaneet edes eväitä mukaan, ettei lähteminen venyisi. Pimeä tulee jo neljältä iltapäivällä. Ajoimme Niileskankaalle ajatuksena löytää hallavahakkaita. Yöllä oli ollut pakkasta ja metsä oli kuiva ja ihanan kuurainen.

Illalla latasimme taas kuivuriimme uuden annoksen persimoneja. Persimonisato tulee Etelä-Euroopasta markkinoille lokakuun puolivälissä ja kautta jatkuu joulukuun puoleen väliin. Hinnat ovat silloin edullisia 1 - 3 €. Kuivurini on jo pyörinyt pari viikkoa ja pyörii ainakin vielä viikon. Persimonin maku tiivistyy ja raakakin hedelmä kypsyy kuivurissa. Ja lisäksi kukka säilyy.

26.11.2011

Kesä jatkuu parvekkeella. Keijunmekot nauttivat viileistä päivistä ja kukkivat täyttä päätä. Maahumalat rehottavat ja äidin haudalta siivoamani pelargonia luulee, että kevät on koittanut.

27.11.2011

Nukuin puolille päivin, koska innostuin yöllä lukemaan kirjakerhosta (vahingossa) tullutta romaania. Huomasin, että ulkona paistaa ihana aurinko. Rupesin houkuttelemaan Hannua mukaani metsäretkelle ja onnistuihan se, sillä hiillosmakkaraa oli jäänyt jääkaappiin juuri sopivasti paistettavaksi laavunuotiolla. Samalla, kun keitin itselleni aamukahvit, laitoin termoksen täyteen ja pyöräytin eväät reppuun. Hannu sai valita, mennäänkö Lemmenpolulle vai Isokankaalle. Menimme Isokankaalle, koska siellä laavussa oli seinät, vaikka eihän sitä laavua kyllä käytetä, kun häärätään nuotion ympärillä. Lisäksi Isokankaalla tarvitsee kävellä autolta vain 40 m, kun taas Lemmenpolulla 60 m.

Takaisin päiväkirjaan 2011