Tammikuu 2016

Pääsivu

Minä Leena

Henkireikä

Elämäni eläimet

Maailmanmatkaaja

Luonnossa

Nukkeateljee

Päiväkirjat

1.1.2016

Tammikuusta on ennakoitu kylmää.

1.1.2016

Lähdimme aamulenkille vasta kymmeneltä. Beth ei kyllä halunnut lähteä kadulle päin. Kiersimme tielle talon takaa. Lammashaassa Beth ei halunnut juosta, vaan pyrki  portille ja raapi porttia. Eiköhän kuitenkin vielä kymmenen jälkeenkin tullut pari pamautusta. Beth sai jalat alleen ja ravasi kotiin ja minä narun päässä. Se sai kuitenkin asiansa tehdyksi ja kotona se käpertyi vielä keittiön pöydän alle ja kulki koko päivän häntä koipien välissä.

Uuden vuoden päivä oli leppoinen pakkaspäivä, ehkä miinus 5 – 7 astetta. Lähipäiviksi on kyllä ennustettu koviakin pakkasia, jopa yli 30 astetta. Pitää seurata, miten Beth kestää kovia pakkasia. Lainasin Tarjalta haalarin, mutta se on aika ohut ja kinkkana, menee kauan pukemisessa.


 

 

2.1.2016

Pakkanen kiristyy. Seuraaviksi viikoiksi on luvattu paukkupakkasia. Kylmyyden huomasi siitäkin, että Bethillä oli kiire kotiin. Tarjalta lainaamani haalari ei mahtunut enää päälle. Olemme siis molemmat lihoneet. Urheasti Beth kesti aamulenkin, vaikka lammashaassakaan ei juoksu maistunut. Kylmyys voitti jänispaistin. Luulen, että ilotulitus vaikutti vielä myös ulkoiluun, koska kotona se vetäytyi edelleen keittiön pöydän alle. Tänään paistoi kuitenkin aurinko ja kuvasimme venerannassa. Jäällä ajeli pari moottorikelkkaa ja yksi mönkijä. Aika uskaliasta hommaa, kun pari päivää sitten oli aivan sulaa. Ilmeisesti se teräsjää kehittyy yli 10 asteen pakkasessa nopeammin.

 

3.1.2016

Viimeinen koko päivä Pyhännällä. Pesin pyykkiä, laitoin ruokaa ja leivonnaisia pakastimeen koko päivän. Piti odottaa pimeän tuloa, että kehtasi viedä matot ulos. Paikkakunta on niin uskonnollinen, että paheksuisivat varmaan sunnuntaityötä. Vuoden vaihteesta tuli kuitenkin voimaan laki, että kaupatkin saavat olla auki milloin haluavat. Shoppailu on minusta kuitenkin syntisempää toimintaa kuin kaverin kämpän siivoaminen. No niin, huusholli tuli siivotuksi ja matkalaukut pakatuksi huomista kotimatkaa varten. Menen ensin Ouluun ja mietin sitten, jäänkö vielä Tarjalle yhdeksi päiväksi, suremaan Tarjan kanssa Paten äkkikuolemaa. Pate kuoli yllättäen joulun alla pernassa olevaan kasvaimeen, joka ehti revetä vatsaonteloon.

 

4.1.2016

Maanantaipäivä valkeni kylmänä ja kirkkaana. Aamulenkin päätteeksi tarkastimme vielä kotirannan. Jänikset on vielä jahdattava ennen Tampereelle lähtöä.

 

 

4.1.2016

Maanantaina puoli yhdeltä lähdin Bethin kanssa kotia kohti. Ensin matkustettiin bussilla Ouluun ja sieltä tiistaina kotiin Tampereelle ennen kauppojen kiinnimenoa.

5.1.2016

Ennen junalle lähtöä teimme vielä pitkän lenkin Kiviniemen sataman maisemissa. Jouduin lainaamaan Tarjalta Bethille manttelin, sen verran mereltä tuli tuima tuuli. Ja pakkastakin oli jo reilusti. Junassa ja Tampereella kyllä pärjäämme, meillä on niin lyhyt matka.

5.1.2015

Junan vaunun päässä oli vain 8 penkkiä varattu koirille ja joka välikössä oli ainakin yksi koira. Meidän penkissä oli ikkunan puolella Norwichin terrieri, edessä olevan penkin alla schäfer, vieressä musta pikkukoira, takana iso juoksuaikainen tanskandoggi ja sivulla iso karvainen airdalenterrieri. Alkumatka saatiin istua vierekkäin. Seinäjoelta Tampereelle Beth valitsi makuupaikakseen käytävän eikä ollut moksiskaan, kun konnarit ja muut kulkijat hyppivät yli.

6.1.2016

Loppiainen

Sisähommiksi meni ensimmäinen päivä kotona. Pakkanen nousi lähes kolmeenkymmeneen, Pohjois-Suomessa neljäänkymmeneen. Moneen vuoteen ei ole Tampereellakaan mitään pakkasia ollut.

Puin Bethille punaisen poolopuseron, mutta ei se varmaan mitään lämmittänyt, se oli akryyliä. Kiersimme siis vain korttelin.

7.1.2016

Tänään 27,4 astetta miinustaTampereella ja huomiseksi luvattu  saman verran. Korttelin kiertämiseksi näyttää menevän meidän ulkoilut tänäänkin.

9.1.2016

Mimmun porukat tulivat näyttämään minulle uutta tyttökoiraansa, Nanaa. Tai oikeastaan sen hienompi nimi on Rosanna. Se on syntynyt 22.6.2015 ja se on perhoskoira, väritykseltään tricolor.

10.1.2016

Minnin tehtäväksi jäi tehdä marjapiirakka jälkiruoaksi. Hieno piirakka syntyi "kyllä minä osaan mitä vain"-mentaliteetilla. "Ollaan me kotonakin tehty äitin kanssa."

11.1.2016

Pakkanen hellitti hiukan. Pakkasimme reppumme ja lähdimme metsäretkelle Hervantajärven maastoon. Uimarannalla tapasimme nuoren lapinkoiran, jonka kanssa teimme kävelymatkan Hervantajärven jäällä Viitastenperän suuntaan. Koirat kisailivat tasavertaisesti ja iloisena. Bethistä kyllä huomasi, että joulukilot painoivat. Nyt tarvitsee sekä äidin että koiran alkaa kuurille.

12.1.2016

Tänään lähdimme Maijan kanssa testaamaan Herwood-ravintolan lounastarjoilun. Yllätys oli positiivinen, hinta/laatusuhde oli kunnossa. Lounas oli monipuolinen ja runsas ja kasvispitoinen. Keittokin oli hyvää. Mennään toistekin.

12.1.2016

Lounaan jälkeen lähdin Bethin kanssa Suolijärven rantapolulle, missä emme olleet käyneet sitten marraskuun kesäkelien. Beth oli kauhean onnellinen juostessaan metsässä pehmeässä lumessa. Tuuli oli kuitenkin vielä aika pistävä, joten emme uskaltaneet tehdä pitempää lenkkiä emmekä halunneet mennä jäälle, vaikka siellä näkyi jo useita hiihtäjiä. Pakkasta  oli tosin enää vain vähän yli kymmenen astetta.

13.1.2016

Eilen illalla huomasin, että Bethin silmät punoittivat. Juoksin apteekista Bepanthen-silmätippoja, joita Ronjakin oli saanut silmä-ärsytykseen ja laitoin Bethille iltalenkille Ronjan laskettululasit, mutta se repi ne heti pois. Oli kai liian pimeää, kun ne ovat kuin aurinkolasit.

15.1.2016

Kuurankukat ja auringonlasku tekivät hienoja kuvioita parvekelaseihin. Kuviot muuttuivat päivittäin.

16.1.2016

Tänäänkin kuvasin jäätaidetta ja söin Tenholle eilen valmistamaani nieriää.

16.1.2016

Lisää jäätaidetta.

17.1.2016

Yöpaita päällä silppusin ainekset kiinalaiseen hapanimelään lihapataan: porsaan lihaa, kiinankaalia, paprikaa, valkosipulia, sipulia, porkkanaa ja inkivääriä. Liemeksi ananasmehua, soijakastiketta, viinietikkaa ja ketsuppia. Mausteeksi sokeria.

Ruokana oli tänään kuitenkin nieriää.

17.1.2016

Pakkaspuvussaan luonto on todella kaunis. Nyt pitää nauttia talvesta, lumesta ja jäästä. Moneen vuoteen ei talvea juuri ole ollutkaan ainakaan Tampereen korkeudella.

17.1.2016

Yöllä oli satanut taas vähän lisää lunta ja tänään sunnuntaina meillä oli aivan uudenlaisia näkymiä: ihania, rauhallisia tunturin rinteitä valoilmiöineen.

19.1.2016

Tänään on syntymäpäiväni. Täytän 69. Voi kauhistus! Itsehän en sitä kyllä tajua, koska tunnen olevani 6-vuotias. Elin silloin juuri samanlaista elämää. Koko ajan pientä seikkailua ja ihania elämyksiä ja mielikuvitusta.

Kun vilkaisin ulos, huomasin , että hyytävä arktinen ilma jatkui. Aurinko kyllä paistoi, mutta tuskin lämmitti.

20.1.2016

Tänään nukuimme pitkään, sillä kirjakerhosta vahingossa tullut kirja Hyeonseo Lee, Seitsemän nimen tyttö valvotti minua aamuneljään. Ja muutenkin 69-vuotiaat saavat nukkua eläkkeellä milloin haluavat. Kirja saattaa valvottaa  vielä toisenkin yön.

21.1.2016

Tänään lauhtuu ja sanomme hyvästit jääkukkien taidenäyttelylle parvekkeellani.

22.12016

Laskin keittiön lämpötilan Bethin takia alle 20:n asteen. Hannulta kesällä jäänyt joulukaktus työnsi heti nuput esille ja tänään se lehahti kukkaan.

23.1.2016

Saimme auton käyntiin ja lähdimme lauantaiaamuna Kosken mökille tarkistamaan hiirten tuhotyöt ja muutenkin tarkistamaan, ettei pakkanen ollut rikkonut putkistoja, kuten viime vuonna.

23.1.2016

Taianomainen usva levisi tienoolle, kun aurinko oli laskemassa.

24.1.2016

Beth odotti kovasti metsään pääsyä. Ei kai ne tänään enää metsästä niitä peuroja. Passiautoja ei kuitenkaan näkynyt Anjan risteyksessä. Yöllä oli satanut noin 15 senttiä pehmeää pakkaslunta. Beth hyppi riemuissaan ja sukelteli lumeen. Minun tietäni ei aurattu kuin vasta iltapäivällä. Jostain syystä Harmaalle oli aurattu tie Kärrintien suunnasta jo aamulla ja oletinkin, että meidän kohdalta tien hoitaa joku muu, joku aamuntorkku.

25.1. - 28.1.2016

Seija tuli maanantaina Oulusta katsomaan Iisaa, tyttärentytärtään. Hän vietti päivät tyttären luona ja illalla hain hänet meille nukkumaan ja vein aamulla takaisin Kalevaan. Sää oli koko viikon lauhaa, lumi alkoi sulamaan. Siirryin kumisaappaisiin ja kävelysauvoihin. Beth oli taas sitä mieltä, että liian lyhyitä lenkkejä eikä tullut sisälle vaan jäi mielenosoituksellisesti makaamaan käytävään. Tuli sieltä kuitenkin sisälle jossain vaiheessa, kun valo sammui.

29.1.2016

Perjantaiaamuna lähdimme junalla Espooseen Minnin hoitohommiin. Emme olleet käyneetkään Espoossa sitten hirvikolarin marraskuun alussa. Ai niin, silloinhan oli kesäkelit, muistelen.

Matkalla tapasimme ihanan tanskalais-ruotsalaisen pihakoiran pennun, joka oli matkalla Savonlinnaan.

Pentu oli valkoinen, jossa oli tumman ja vaalean ruskeita läiskiä. Koko noin 32 cm, Turkki on lyhyt. Varmaan helppo hoitaa.

Matka meni nopeasti leikkien keskikäytävällä. Koiraosasto oli Riihimäelle asti vain meidän hallussamme. Pentu haastoi koko ajan Bethiä leikkiin. Beth katsoi vähän ihmetellen.

30.1.2016

Minni oli vähän yskäinen ja taisi olla vähän kuumettakin. Meille tuli siis sisäviikonloppu. Leikimme tyttösakilla yhden robotin kanssa sillä aikaa kun Jouni kävi kuntosalilla. Robotti hyökkäili vuorotellen kimppuumme, vaikka minä en sitä ollenkaan kiusannut.

Takaisin päiväkirjavalikkoon 2016